Sarah

Ik voel je, maar rook liever zelf niet mee!

“Dat mensen roken, kan ik best begrijpen. Ik heb er niet echt een heel sterke mening over eerlijk gezegd. Mensen moeten doen wat ze willen, maar als je elkaar tot overlast bent, moet je het wel gewoon kunnen benoemen. En dat doe ik ook als ik er last van heb, maar wel met respect voor de ander. Het is misschien ook mensen bewust maken van de situatie waarin je last heb van rook. Daarmee veroordeel ik niet dat de persoon rookt en dat vind ik belangrijk.

Heb je begrip voor iemand die rookt?

Ik kan best begrijpen dat mensen roken. Helemaal als je weet dat roken een verslaving is. Het is super moeilijk om er vanaf te komen. Ik zie dat ook wel eens bij vrienden. Die willen dan stoppen, maar vervallen makkelijk in hun oude rookpatroon. Vooral als ze stress hebben. Dat mensen roken moeten ze zelf weten, ik heb daar eigenlijk niet een heel sterke mening over.

Vind je het lastig om iemand aan te spreken die rookt als je daar last van hebt?

Als ik er last van heb dan vraag ik op een vriendelijke manier of ze willen stoppen. Bijvoorbeeld als ik op een terras ergens zit te eten dan kan het wel eens vervelend zijn. Maar over het algemeen heb ik er niet snel last van. Roken in de buurt van kinderen vind ik eigenlijk niet kunnen. Ook dan zou ik vriendelijk vragen of iemand ergens anders wil roken.

Wat helpt jou in het gesprek met een roker?

Ik vind het belangrijk dat mensen elkaar in hun waarde laten. Ongeacht of iemand roker is of niet. Ik zou het dan ook fijn vinden als we elkaars mening respecteren en het niet als een persoonlijke aanval zien.  Dat zou mij helpen. Als je overlast hebt van elkaar moet je dit gewoon kunnen bespreken toch?”

Deel dit bericht

Verhalen van rokers & niet rokers

Wil je stoppen met roken?

klik hier