Richard

Ik rook, maar bijt niet!

“Roken moet best kunnen. Helemaal buiten. Maar ik snap wel dat mensen last hebben van mijn rook. In de buurt van kinderen rook ik niet. Daar ben ik het als roker geheel mee eens. En als je last hebt van de rook, zeg het gewoon op een normale manier. Als je dat doet is er niets aan de hand en ga ik direct ergens anders staan.”

Wat vind je ervan dat je rookt?

“Eerlijk?! Roken is voor mij even ontspannen. Vooral als ik ergens stress van heb. Dan is het heerlijk om even te roken. Maar ik merk wel dat ik steeds meer hoest en dat komt door het roken. Ik weet wel dat het slecht is. Alleen als ik er echt ziek van word, wil ik stoppen.”

Ben jij je er altijd bewust van wanneer en waar je rookt?

“Ja! Althans, dat denk ik wel. Maar roken is een gewoonte en ik moet eerlijk zeggen dat ik er ook wel eens één opsteek zonder dat ik er bij nadenk. Dus misschien is het niet altijd waar dat ik me er bewust van ben.”

Begrijp je dat mensen last hebben van je rook?

“Jazeker! Dat snap ik wel. Maar soms vind ik het ook wel een beetje gemekker, hoor. Als ik buiten ben op straat bijvoorbeeld, vind ik dat ik moet kunnen roken. Dan ben ik niemand tot last. Als er kinderen in de buurt zijn dan rook ik altijd even ergens anders. Daar let ik extra op”

Mogen mensen je aanspreken als ze last hebben van je rook?

“Tuurlijk! Moeten ze zeker doen. Als mensen me aanspreken ga ik ook direct weg. Gewoon zeggen, geen probleem. Maar rokers wegzetten als een stelletje misdadigers, daar ben ik wel een beetje klaar mee. Gewoon op een normale manier zeggen, dan is er niks aan de hand.”

Deel dit bericht

Verhalen van rokers & niet rokers

Wil je stoppen met roken?

klik hier