Patrick

Ik snap je, maar we roken liever zelf niet mee!

“Ja, ik zeg het als ik last heb van rook! Zeker als er kinderen bij zijn. Als volwassene vind ik dat ik voor ze moet opkomen. Vaak heeft de roker zelf niet eens door dat hij rookt in het bijzijn van kinderen. Dan is het helemaal niet gek om daar wat van te zeggen, toch? Dit trouwens zonder de roker te veroordelen omdat hij/zij rookt. Als ex-roker snap ik dat namelijk heel goed.”

Heb je begrip voor iemand die rookt?

 “Het is ongezond, maar ik begrijp heel goed dat mensen roken. Zelf heb ik ook gerookt en ik zal mensen nooit veroordelen om het feit dat ze roken. Als je jong bent sta je er niet bij stil, maar roken is gewoon een verslaving. Het was voor mij een ‘ontspanmomentje’. Maar ik merkte dat mijn voetbalprestaties er onder leden. Dat wilde ik niet en daarom ben ik met behulp van een e-smoker gaan minderen. Inmiddels ben ik gestopt.”

Vind je het lastig om iemand aan te spreken die rookt als je daar last van hebt?

“Ja! Ik wil namelijk niet belerend overkomen, ik ben geen handhaver. Maar ik vind wel dat we elkaar mogen aanspreken. Zeker als er kinderen bij betrokken zijn. Die kunnen niet voor zichzelf opkomen in deze situatie. Dan is het goed dat je iemand op een normale manier aanspreekt en diegene bewust maakt van zijn handelen. Vaak heeft de roker het zelf helemaal niet door. Dat had ik ook toen ik nog rookte.”

Wat helpt jou in het gesprek met een roker?

“Het gesprek wordt voor mij makkelijker als er in de omgeving bijvoorbeeld een bord met ‘rookvrije omgeving’ staat. Je kunt daar dan naar verwijzen, zonder zelf argumenten aan te dragen waarom je wel of niet mag roken. Tegenwoordig is er steeds meer wet- en regelgeving rondom roken. Dat maakt een gesprek met een roker makkelijker.”

Deel dit bericht

Verhalen van rokers & niet rokers

Wil je stoppen met roken?

klik hier