Henk

Ik rook, maar bijt niet!

“Vroeger was roken heel normaal en wisten we niet dat het schadelijk was. Nu weten we het wel, maar kan ik moeilijk afscheid nemen van mijn sigaret. Daar baal ik enorm van. Vooral als mijn kleinkinderen op bezoek zijn. Dan wil ik het allerliefste stoppen. In het bijzijn van kinderen rook ik heel bewust niet. Natuurlijk moeten mensen mij aanspreken als ze last hebben van rook.Wel is dat soms best confronterend voor mij. Ik wil namelijk niet dat mensen last van me hebben.”

Wat vind je ervan dat je rookt?

“Weet je wat het is? Vroeger was roken heel normaal. Er werd zelfs gezegd dat een sigaretje goed was voor je gezondheid. En nu is het een vast onderdeel van mijn leefpatroon en ben ik verslaafd. Kom er dan nog maar eens af! Even een sigaretje roken is voor mij een belangrijk momentje voor mijzelf.”

Begrijp je dat mensen last hebben van je rook?

“Jazeker! Ik heb er zelf ook last van. Mijn gezondheid heeft er echt onder te lijden. Ook vind ik het vreselijk om een slecht voorbeeld te zijn voor mijn kleinkinderen. Daar baal ik enorm van. Als zij er zijn rook ik stiekem ergens waar ze het niet kunnen zien. Maar de geur van rook neem je toch mee. Inmiddels ben ik wel minder gaan roken en probeer ik te stoppen.”

Ben je je er altijd bewust van waar je rookt?

“Roken is een gewoonte. Dus ik kan nu wel ja zeggen, maar ik denk dat ik onbewust wel eens eentje op steek zonder erbij na te denken.. In de buurt van kinderen ben ik wel alert en steek ik geen sigaret op.”

 Mogen mensen je aanspreken als ze last hebben van je rook?

“Natuurlijk! Gewoon zeggen. Helemaal omdat ik me er soms niet eens bewust van ben, is het juist goed dat iemand het zegt. Maar wel op een normale manier. Als roker wil ik namelijk helemaal niet dat iemand anders daar last van heeft. Het is voor mij al best confronterend als je er iets van zegt.”

Deel dit bericht

Verhalen van rokers & niet rokers

Wil je stoppen met roken?

klik hier