Anna

“Als iemand rookt, zeg ik er niet snel wat van. Niet omdat ik het lastig vind om iemand aan te spreken, maar meer omdat ik dan denk:‘ik ga zelf wel even ergens anders staan’. Op het schoolplein vind ik roken not done. Maar ik hou er ook niet van om een roker met een schuin oog aan te kijken. Dus zeg ik met een glimlach: ‘joh, misschien is het hier niet zo handig om te roken’.”

Heb je begrip voor iemand die rookt?

“In zekere zin wel, ja!  Als je al wat langer rookt is het lastig om er af te komen. Maar met de kennis van nu denk ik wel: ‘het is nu echt tijd om te stoppen’. Ik heb zelf ook een poosje gerookt en ben nu gelukkig gestopt. Ik zou trouwens niemand veroordelen omdat hij of zij rookt. Uiteindelijk moet iemand dat zelf weten.

Vind je het lastig om iemand aan te spreken als je last hebt van rook?

Weet je wat het is, ik spreek helemaal niet zo snel iemand aan. Niet omdat ik het lastig vind, maar omdat ik me liever zelf aanpas. Als iemand wil roken moet diegene dat gewoon doen en als ik er last van heb ga ik ergens anders staan. Zij hoeven van mij niet weg.

Zijn er situaties waarin je wel zegt dat je last hebt van rook?

“Als ik op een terras zit en lekker aan het eten ben, dan vind ik het wel vervelend als iemand in de buurt rookt. Dan bederft het mijn eetlust en zeg ik er wat van. Of op het schoolplein, dat kan wat mij betreft ook niet. Dan zeg ik het op een manier dat iemand zich niet direct persoonlijk aangevallen voelt. Als ex-roker weet ik dat het heel vervelend kan zijn als iemand je aanspreekt.. Ik benader daarom iemand met een glimlach en zou vragen: “Joh, zou je misschien ergens anders willen roken?”

Deel dit bericht

Verhalen van rokers & niet rokers

Wil je stoppen met roken?

klik hier