Linda

Ik rook, maar bijt niet!

 

“Ik rook eigenlijk liever niet, maar stoppen is echt heel moeilijk. Roken is mijn rustmomentje van de dag en ik kan er nog echt van genieten. Ik vind rook wel echt stinken. Je gelooft het misschien niet, maar ik heb zelf ook weleens last van andermans rook. In het bijzijn van kinderen rook ik niet! En als je last van me hebt, zeg het dan gewoon, dat vind ik juist fijn. Ik heb namelijk niet altijd door dat ik overlast veroorzaak, dan zit ik echt in mijn moment. Dan moet je het juist zeggen.

Wat vind je ervan dat je rookt?

Eerlijk gezegd zou ik liever niet roken, maar stoppen vind ik echt heel moeilijk. Ik kan namelijk nog steeds erg genieten van mijn ‘rustmomentje’. Het is een gewoonte geworden die bij mijn dag hoort. Helaas wel een heel ongezonde gewoonte.

Begrijp je dat mensen last hebben van je rook?

Ja, dat kan ik wel begrijpen. Zelf heb ik ook weleens last van iemands rook, ondanks dat ik zelf ook een roker ben. Het kan behoorlijk stinken. Aan de andere kant, als ik buiten ben, vind ik ook dat het moet kunnen.

Ben jij je er altijd bewust van wanneer en waar je rookt?

Ook al zou ik graag willen zeggen van wel, denk ik dat ik me er niet altijd bewust van ben. Zoals ik al zei het is een gewoonte. Soms als ik buiten ben, steek ik er gewoon één op zonder goed om mij heen te kijken wie er eventueel last van zou kunnen hebben. Op andere momenten let ik er juist heel goed op. Vooral in de buurt van kinderen ben ik toch wat alerter.

Mogen mensen je erop aanspreken als ze last hebben van je rook?

Natuurlijk! Als mensen mij erop aanspreken, heb ik er geen problemen mee om een stukje verderop te roken. Ik zou het juist fijn vinden als niet-rokers daar eerlijk over zijn, misschien word ik er dan ook een stuk bewuster van waar ik rook. Wel graag netjes vragen en niet benadelend wegsturen.”

Deel dit bericht

Verhalen van rokers & niet rokers

Wil je stoppen met roken?

klik hier